© 2023 by Underhållare & Föreläsare.Claes Danell

November 20, 2017

October 30, 2017

Please reload

Senaste inlägg

I'm busy working on my blog posts. Watch this space!

Please reload

Utvalda inlägg

Det farligaste ansiktsuttrycket att passa sig för i affärs- och personliga relationer.

September 6, 2017

När det handlar om att hitta sanningen så är ansiktet en stor give away. Det finns många olika tecken av bedrägeri som du kan leta efter och som vi kan använda oss av om vi misstänker att någon är osanningsenlig mot oss. Kroppsspråket, orden vi använder och ansiktsuttrycken är vad en tränad sanningsletare tittar på för att upptäcka bedrägeri och i detta inlägg ska vi koncentrera oss först och främst på ansiktet och höja ögonbrynet för ett speciellt uttryck som borde slå på alla dina varningslampor.

Människor kan göra 10.000 unika ansiktsuttryck. Det är ett gigantiskt antal olika kombinationer med tanke på att vi bara har 43 muskler i vårt ansikte. Men innan du trillar av stolen som du sitter på så kan jag lunga ner dig med att du behöver inte känna igen alla 10.000 för att bli en duktig sanningsletare.

 

 

Tack vare forskning av Paul Ekman vet vi nu idag att dom ansiktsuttrycken som är värda att veta något om kan grupperas i sju grundläggande känslor: Rädsla, glädje, sorg, ilska, förakt, avsky & förvåning. När du letar efter ett äkta ansiktsuttryck av dessa grundläggande känslor så är dom nästan alltid symmetriska. Vi avslöjar vanligtvis sanna känslor jämnt på båda sidor av ansiktet och ett ansikte ser mest naturliga ut när den balanseras. Sex av de sju ovannämnda känslorna visas med symmetriska uttryck i ansiktet så om en kollega visar tecken på överraskning på bara ena sidan av ansiktet, är chansen stor att hen redan visste vad du just berättade. Vi har mikrouttryck av dessa sju känslor som inte varar längre än 25 hundradelar, dvs att dessa tecken på känslor swichar förbi lika snabbt som en fredagslöning innan vi medvetet uppfattat dom. Dessa mikrouttryck är märkbara för det utbildade ögat och kan avslöja dolda känslor och avsikter. Om du lär dig dessa mikrouttryck så kommer du även att bli en fena på att läsa uttrycken när dom väl stannar kvar längre. Här är några tecken på vad du ska leta efter.

Det är dom ofrivilliga rörelserna runt ögonen som skiljer ett äkta leende från en falskt. Äkta uppriktiga leenden omfattar två huvuddelar: uppåtvända hörn av munnen och kisande ögon och rynkor i ytterdelen av ögonlocken. Människor kan medvetet och ganska enkelt manipulera musklerna runt munnen för att bilda liknelsen av ett leende, men det är nästan omöjligt för oss att förfalska naturliga muskelrörelser runt ögonen. Så om din partners leende inte aktiverar ögonen så kan det vara en bra ide att fråga om allting står rätt till. Ett leende är oftast det vanligaste sättet som vi försöker dölja våra riktiga känslor med. Medans ett uppriktigt leende kan tydas runt ögonen så visas riktig sorg med hakan. Endast 1 av 10 personer kan dra ner sina hörn på läpparna utan att också aktivera muskeln runt hakan. Denna extra hakrörelsen är också tecknet för att personen uppvisar en falsk känsla av sorg.  Kvalificerade lögnare vet hur man håller ett pokeransikte tack vare massor av övning och goda lögnare ge övertygande falska uttryck av rädsla, ilska, sorg eller det uttrycket som situationen kräver. Men även de bästa lögnare är inte perfekta, rädslan att bli påkommen kan läcka igenom. Dem kanske visar en snabb flash av förakt eller dem kan till och med visa en hint av förtjusning med att komma undan med deras bedrägeri. Tränade lögnletare som är utbildade kan upptäcka dessa "läckor" upp till 90% av gångerna, resten av oss har bara rätt 54% av gångerna. Ungefär lika stor chans som slumpen.

Vilket leder oss till nu vilket av dessa uttryck som är det farligaste av alla.  Det är den enda asymmetriska uttrycket av våra sju grundläggande känslor nämligen förakt.

 

                         (Bild: Pamela Meyer Ted Talk, på bilden, förakt i sin tydligaste form)

 

Förakt är förknippat med moralisk överlägsenhet och det är väldigt svårt återhämta sig från. Du har blivit avfärdad när du ser detta uttryck. Kika på den lägre delen av ansiktet för det är där vi visar uttrycket som består av att höja ena sidan av munnen medans den andra bildar ett halvleende. När du upptäcker detta uttryck så är det dags att fundera en sväng till om detta är en person som du vill göra affärer med eller för den delen ha någon  personlig relation med.

Vetenskapen vet en hel del idag om hur människor generellt beter sig när man ljuger.  Tex så ändrar en lögnare sin blinkhastighet, tonen på sin röst, använder ett mer formellt språk, pekar med fötterna mot utgången. En lögnare tittar även dig lite extra mycket i ögonen, ja precis tvärtemot vad myten säger. Dom flesta tror att man uppger ett ärligt intryck när man tittar någon i ögonen men det har visat sig att en lögnare tittar dig lite extra i ögonen bara för att väga upp myten. En lögnare upprepar även en fråga i dess fulla längd för att köpa sig tid att förbereda ett svar. Men alla dessa tecken på bedrägeri är just tecken och inte bevis. Alla människor uppvisar ibland tecken på bedrägeri fast dom pratar sanning. Vi är helt enkelt människor. Men det är när du ser kluster av uttryck som du ska vara extra vaksam och börja ställa lite fler frågor för att hitta sanningen. I nästa inlägg ska vi gå igenom kroppsspråket för att lära oss hitta fler tecken på bedrägeri. Tills dess ta och träna lite extra på att vara uppmärksam på ansiktsuttrycken du möter i din vardag. Ett bra träningstips kan vara att du väljer ett uttryck för en dag och lär dig känna igen det uttrycket. Ropa inte ut HA! Du är egentligen ledsen fast du ler, jag vet för jag har läst Claes blogg. Men ställ gärna frågan om hur hen mår och om hen behöver prata ut. För i slutändan är det detta som allting handlar om. Att kunna se att någon behöver din hjälp fast dom inte frågar efter den. Det är kanske det som kommer bli avgörande för just den personen och eran relation.

För er som inte kan vänta och vill veta mer om att upptäcka bedrägeri kolla in Pamela Meyer på Youtube och hennes berömda TED talk och även Paul Ekmans forskning som är mannen som TV serien Lie to me baseras på. Ta nu era nyförvärvade kunskaper för att sprida gott runt om i världen så hörs vi snart igen.

 

Share on Facebook
Share on Twitter
Please reload

Följ oss